2013. június 8., szombat

Epermisu



A New York-i sajttorta mellett ez az epres édesség biztosan minden eperszezonban elkészül nálunk. Már akkor is így volt, amikor még úgy vettem hozzá az epret, és nem a kertünkben szedtük. Fantasztikusan finom, és még sütni sem kell. Egyetlen dolog lehet problémás benne, nekem még soha nem sikerült az adagokat szépen kiemelni az edényből. Talán ha a tejszínt kihagynám a krémből, szilárdabb lenne. De ha nem vendégváráshoz készül, ez nem zavar, a párommal fogunk két kanalat, és nekiülünk. Különben is, túl finom ahhoz, hogy mindenféle vendégek egyék meg... :-)

Hozzávalók:
  • 20 dkg babapiskóta
  • 2 citrom leve és lereszelt héja
  • 1,5 dl víz
  • 7,5 dkg cukor
A krémhez:
  • 50 dkg eper
  • 25 dkg mascarpone
  • 20 dkg fehér csoki
  • szűk 1 dl tejszín
  •  további 30 dkg eper

A cukorból, vízből és citromléből, citromhéjból pár perc alatt szirupot főzünk. Kicsit hűlni hagyjuk.A csokit gőz felett (bátrabbak a mikróban) felolvasztjuk. 50 dkg epret botmixerrel, esetleg villával pépesítjük. Hozzáadjuk a mascarponét és a felolvadt csokit. Jól kikeverjük, és hozzáadjuk a tejszínt.
A babapiskótát a szirupba mártogatjuk, és egy tálba lerakjuk a rétegeket: babapiskóta, krém, eperdarabok, majd ismét piskóta, krém és eper. A tetején krém legyen. Legalább 1 éjszakát a hűtőben állni hagyjuk.
Tálalás előtt eperrel díszítjük.

(Stahl Judit receptje nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése