2013. június 3., hétfő

New York-i sajttorta (cheesecake)


Nálunk az eperszezon egyik fő attrakciója. Különleges és látványos, de egyszerűen elkészíthető és elronthatatlan. Bár ahogy a neve is mutatja, sajttal készül, sütést követően ezt nehéz lenne megállapítani, nem véletlen, hogy magyarra általában túrótortaként fordítják.


Hozzávalók:

  • 20 dkg Zabfalatok keksz
  • 10 dkg olvasztott vaj

  • 60 dkg Philadelphia jellegű krémsajt (natúr sajtkrém, én Lidl saját márkásat használok)
  • 3 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje v. 1 teásk. vaníliakivonat
  • 1 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt

  • kb. 30 dkg eper
  • 1 csomag piros tortazselé
  • kevés cukor a zseléhez

A kekszet csomagolással együtt egy zacskóba rakjuk, és sodrófával vagy húsklopfolóval összetörjük. A kekszmorzsát összekeverjük a vajjal és egy kivajazott 24-26 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformába nyomkodjuk. (Tanácsos a tortaforma alját alufóliába bugyolálni, mert még a legjobb formák is hajlamosak a karima mentén átengedni a vajat, ami belecsöpög és beleég a sütő aljába.) Igyekezzünk egyenletesre simítani, pereme ne legyen.
160 fokos sütőben 15 perc alatt világosbarnára sütjük.
 Közben a tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a sajtot, citromhéjat, vaníliát, tejfölt, kikeverjük, majd a végén hozzádolgozzuk a lisztet. Ráöntjük a megsült kekszes lapra, és 50 perc alatt megsütjük. Érdemes tűpróbát végezni, lehet, hogy kell neki még pár perc.
 Ha kihűlt, a tortát minimum 1-2 órára hűtőbe rakjuk. Ha lehűlt, a tetejét kirakjuk eperrel. Elkészítjük a tortazselét a csomagolásra írtak szerint. De ne öntsük rá a tortára, hanem ecsettel óvatosan kenegessük le az eperszemeket, így szép fényesek lesznek és frissek maradnak.
 Mesés!
(Stahl Judit receptje alapján)


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése