2013. augusztus 20., kedd

Joghurtos szedertorta

Igazi vendégkápráztató sütemény, ráadásul előző napon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Persze csak a családnak is érdemes megcsinálni...
Annak, hogy a torta igazán szép legyen, egy titka van: tortagyűrűt kell használni. Érdemes beruházni rá (a nagy élelmiszerboltokban alkalmanként nagyon jó áron lehet kapni), mert rengeteg bosszúságot spórolunk meg magunknak, ha az ilyen süteményekhez egy fokozatmentesen állítható gyűrűt használunk. Sok receptben olvashatjuk ugyan, hogy a csatos tortaforma karimáját rakjuk a piskótalap köré, ebbe töltve a krémet, de aki már próbálta, tudja, hogy esélytelen a dolog. Ugyanis a hűlés közben a piskóta jelentősen zsugorodik, így a karimát lehetetlen visszailleszteni úgy, hogy a krém nem folyik le a piskóta oldalán. A tortagyűrűvel ezt elfelejthetjük, a krém ott marad, ahol kell, és igazán elegáns tortát kapunk.


Hozzávalók:

a piskótához 
3 tojás
3 evőkanál porcukor
3 evőkanál liszt

3-4 evőkanál ribizli v. málna v. szederlekvár

a krémhez
30 dkg szeder
30 dkg görög joghurt
2 dl tejszín v. Hulala
kevés cukor vagy édesítő
1 csomag dr. Oetker expressz zselatin fix

a díszítéshez
tejszínhab
néhány szem szeder

Egy 26 cm átmérőjű tortaformában 3 tojásból piskótát sütünk. Ha kihűlt, lekvárral vékonyan lekenjük.
A szedret botmixerrel elturmixoljuk a joghurttal, hozzáadjuk a zselatin fixet. A tejszínből szilárd, de nem túl kemény habot verünk, és fakanállal vagy kézi habverővel a krémhez keverjük. A tortagyűrűt a piskóta köré igazítjuk, beleöntjük a krémet, és minimum 6 órára a hűtőbe rakjuk. Tálalás előtt tejszínnel és szederrel díszítjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése