2013. május 23., csütörtök

A bodzaszörp hadművelet



Először három éve készítettem bodzaszörpöt. Már nem emlékszem rá, az ötlet honnan származott, korábban még csak nem is nagyon ismertem, inni sem ittam soha, de az első saját főzet teljesen rabul ejtett. A neten nézegettem hozzá recepteket, aztán az évek során alakult, finomodott a recept. Az első év próbafőzete után tavaly már több készült, idén pedig elhatároztuk a párommal, hogy igyekszünk annyit csinálni, hogy a következő év bodzavirágzásáig kitartson. Így aztán most gyakorlatilag (számomra) ipari mennyiség, közel 20 liter készült. Egyébként nagyon egyszerű elkészíteni, nekem csak azért volt időigényes, mert nincs megfelelő nagyságú edényem, illetve ha lenne, akkor sem tudnám a kerámialapos tűzhelyemre feltenni. Így kénytelen voltam részletekben főzni.
Az alapanyagot anyósom elvadult kertjének hatalmas bodzabokrai szolgáltatják. Ez ideális, hiszen távol van az utaktól, nem poros és permetezés sem folyt a közelében évek óta.


Hozzávalók:
 (3 l vízből és 3 kg cukorból kb. 5 liter szörp lesz.)

bodzavirág (rengeteg)
víz
A leszűrt áztatólé minden literjéhez          
  •  1 kg cukor 
  •  18 g citromsav 
  •  1 citrom

A leszedett bodzavirágot beáztatjuk, hozzárakjuk a megmosott, félbevágott citromokat. Előtte ne mossuk meg, hiszen kimosnánk belőle a virágport. Ezért is fontos, hogy ne utak közelében szedjük. Az esetleges egyéb szennyeződéseket majd a szűrés és a forralás eltávolítja. Minél több a bodzavirág, annál intenzívebb és finomabb a szörp. A víztől a virág kissé összeesik, ezért azt mondanám, hogy annyi vízbe áztassuk, amennyi szűken ellepi. Letakarva 24-36 órát állni hagyjuk, időnként átkeverjük, a vízből kibújó virágokat igyekszünk a víz alá nyomkodni.
Ezután finom szűrőn leszűrjük, és az így kapott levet kimérjük. A fenti arányok szerint hozzákeverjük a cukrot, citromsavat és a kihalászott citromok kifacsart levét. Felforraljuk, és a forrástól számított 15 percig főzzük. A keverék gyönyörűen letisztul, olyan lesz, mint az olvasztott méz. Forrón patyolat tiszta, kiforrázott üvegekbe merjük, és száraz dunsztba tesszük, ebben hagyjuk kihűlni.
Azonnal fogyasztható, de felbontás nélkül jövő tavaszig is eláll. Tartósítószert a magas cukortartalom miatt nem igényel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése